Naslovna Vijesti Galerija Kontakt

Nove vještine za nove mogućnosti

9.09.2019
Šibenik, 09.09.2019.
Glavna slika

U sklopu projekta Erasmus+ K1 pod nazivom “Nove vještine za nove mogućnosti” 15 nastavnika strukovnih predmeta bilo je na stručnom usavršavanju u Dublinu u Irskoj. Projekt je proveo nacionalni konzorcij, gdje je naša škola bila koordinator, dok su partneri bili Tehnička škola iz Šibenika, Industrijska škola iz Splita te Srednja škola Metković.  Iz Industrijsko-obrtničke škole Šibenik, Tehničke škole i Srednje škole Metković na mobilnosti su sudjelovala po četiri nastavnika, dok je iz Industrijske škole na mobilnosti bilo dvoje nastavnika i ravnateljica.


Nastavnici strojarske, elektrotehničke i arhitektonske struke upoznali su se s irskim obrazovnim sustavom, programima obrazovanja, sinergijom između obrazovanja i tržišta rada te mogućnostima zapošljavanja i daljnjeg obrazovanja. S irskim su kolegama raspravljali o strukovnom obrazovanju uspoređujući irski i hrvatski obrazovni sustav.

G. Darren O´Gorman, trener i certificirani savjetnik za pasivne kuće, nastavnike je podsjetio na zahtjeve koji se odnose na pasivne kuće te njihove karakteristike i načine izgradnje s arhitektonskog, mehaničkog i električnog stajališta. Nastavnici su se upoznali s osnovnim karakteristikama pametnih kuća te stekli nova znanja o ključnim elementima i sustavima u njima kao što su toplinska izolacija, sustavi grijanja, ventilacije i klimatizacije, rasvjeta i električni uređaji, kao i o primjeni KNX tehnologije za automatizaciju sustava u svrhu postizanja što veće uštede energije, zaštite okoliša i ostvarivanja ugodnosti boravka. Osobiti naglasak u predavanju dan je na problem nekontroliranog propuštanja zraka koji uzrokuje značajne toplinske gubitke, odnosno dobitke, te na načine njihove eliminacije.

Posjetom svjetski poznatoj tvrtki DELL, tj. njihovom centru za istraživanje i razvoj, nastavnici su se pobliže upoznali s funkcioniranjem KNX tehnologije i načinima rješavanja softverskih problema velikih kompanija i drugih korisnika.

U obučnom centru Finglas (Finglas Training Centre) u blizini Dublina nastavnici su posjetili učionice i radionice u kojima se provodi obrazovanje, usavršavanje i prekvalifikacija odraslih prema potrebama lokalnog gospodarstva i tržišta rada. Centar osobiti naglasak stavlja na usavršavanje za korištenje obnovljivih izvora energije, primjenu energetski učinkovitih sustava grijanja, ventilacije i klimatizacije te izvedbu pasivnih kuća.

Po povratku u Hrvatsku, nastavnici su stečena znanja implementirali u nastavne predmete koje predajnu: Tehnologija solarnih toplinskih sustava, Tehnologija grijanja i klimatizacije, Tehnologija vodoinstalacija, Osnove automatizacije, Automatsko vođenje procesa, Regulacija i upravljanje, Obnovljivi izvori energije, Stambene i javne zgrade. Primjeri dobre prakse iz obučnog centra primijenjeni su u uređenju i organizaciji rada u školskim radionicama i praktikumima.

Nastavnici Industrijsko-obrtničke škole Šibenik koja je imenovana Regionalnim centrom kompetentnosti za podsektor strojarstva, zajedno s kolegama iz Tehničke škole i Srednje škole Metković kao partnerskim školama, nova su znanja primijenili u izradi projektnih prijedloga za projekte financirane iz fondova EU (infrastruktura i oprema i učinkoviti ljudski potencijali) za uspostavu Regionalnog centra kompetentnosti.


Krajem kolovoza ove godine završen je Erasmus+ projekt "Nove vještine za nove mogućnosti" koji smo proveli u prošloj školskoj godini. Projekt je obuhvaćao stručnu praksu 23 učenika 2. i 3. razreda, gotovo svih zanimanja, te u konzorciju s Tehničkom školom iz Šibenika, Industrijskom školom iz Splita i Srednjom školom Metković, stručno usavršavanje 15 strukovnih nastavnika.

U tvrtki Harreither u Gaflenzu stručnu su praksu obavljali instalateri grijanja i klimatizacije Ante Blaće, Mateo Drmač, Šime Juričev-Polica i Lucijan Štrkalj.

U Beckumu u Njemačkoj bili su  Maria Ban, Josip Beneta, Šime Buva (automehatroničari), Bepo Kežo, Marijo Matić (tehnički crtači) i Nikola Begonja (autolimar).

U strukovnoj školi SAFA – Nuestra Senora de los Reyes u Sevilli teoretsko-praktični program s temom solarne energije pohađali su Filip Bandalo, Matko Ilić, Luka Penđer (elektroinstalateri), Jakov Malenica, Dujo Milković, Bruno Šupe, Duje Šupe, Josip Vunić (instalateri grijanja i klimatizacije), i Domagoj Duvančić (vodoinstalater).

U brodoservisima i malim brodogradilištima u Malagi bili su brodomehaničari Gabriel Milaković, Luka Orbanić, David Srdarev i Tomislav Šaponja.


012.jpg 013.jpg 014.jpg 015.jpg 016.jpg 017.jpg 018.jpg 019.jpg 020.jpg

Anketa

Sviđa li ti se novi izgled stranice naše škole?