Naslovna Vijesti Galerija Kontakt

ERASMUS PROJEKT "Poticanje kreativnosti i inovativnosti u učionici"

5.11.2019
Lisabon, Portugal (Gorana Perišić Kranjčec)
Glavna slika
U sklopu Erasmus+ projekta „Stručno usavršavanje – ključ uspješne škole“, Ključna aktivnost 1 (KA1) bila sam na mobilnosti na edukaciji: „Stimulating Creativity and Innovation in the Classroom" (Poticanje kreativnosti i inovativnosti u učionici“ . Edukacija se održala u gradu Costa da Caparica blizu Lisabona od 7. do 11. listopada 2019. u organizaciji tvrtke CREF Education and Training Center. Edukaciju je pohađalo ukupno 27 polaznika: 2 iz Finske, 2 iz Njemačke, 11 iz Francuske, 3 iz Španjolske, 4 iz Rumunjske, 3 iz Hrvatske, 1 iz Belgija i 1 iz Mađarske. Svi su bili učitelji/nastavnici u osnovnoj ili srednjoj školi.

Teme i ciljevi seminara bili su:

 • Kako  razvijati osjećaj vlastite vrijednosti  kod učenika poticanjem na kreativno razmišljanje, razvoj inovativnosti, te što aktivnije sudjelovanje u nastavi
 • Kako povećati motivaciju učenika da što duže zadrže fokus na rješavanju zadatka pri radu u manjim grupama, realiziraju kvalitetnu suradnju, razviju vještinu rada u timu, nauče prezentirati svoje ideje unutar grupe, te poticati jedni druge na bolje rezultate kroz konstruktivne povratne informacije jedni drugima
 • Kako razvijati kod učenika osjećaj vlastite odgovornosti za uspjeh kod učenja i poticati ih na samostalan rad uz vođenje „iz sjene”
 • Upoznati metodologiju rada obrade nekih sadržaja pri kojoj „učitelj postaje učenik, a učenik učitelj”
 • Kako iskoristiti digitalno okruženje za poticanje kreativnosti i međusobne suradnje kod učenika
 • Upoznati primjere dobre prakse iz Portugala (posjet školama)

 

Seminar je bio organiziran kroz predavanja i radionice na kojima smo praktično koristili neke od brojnih online alata za aktivno učenje, te posjete jednoj osnovnoj i jednoj srednjoj školi koji su primjeri dobre prakse u Portugalu po metodi „Učionica budućnosti”. Koordinator seminara bio je g. Vitor Costa, direktor edukacijskog centra CREF.

 

 

Program edukacije bio je sljedeći:

Prvi dan, 7.10.2019.

 • Uvodna riječ organizatora seminara, te kratko predstavljene Portugala i centra CREF
 • Međusobno upoznavanje sudionika kroz pojedinačno predstavljanje svakog od sudionika, osobnih očekivanja od edukacije i sl.
 • Predavanje „ Računalo kao alat u podučavanju i učenju” prof. Sandra Fradao, University of Lisabon

 

Drugi dan, 8.10.2019.

 • Radionica „Implementacija kooperativnog učenja, formiranje timova, poticanje individualne odgovornosti unutar tima” prof. Vitor Costa, CREF
 • Radionica „Kreativnost i inovativnost u učionici” prof. Ana Maria Nobrega, CFAE Ordem de Santiago
 • Turistički obilazak grada Sintre i posjet stijenama Roca Cape (Zapadna točka Europe)
 • Zajednička večera

 

Treći dan, 9.10.2019.

 • Posjet srednjoj školi Manuel Martins u mjestu Setubal.

 Za vrijeme posjeta obišli smo „učionicu budućnosti” koju nam je predstavio prof. Antonio Pereira iz te škole. Učionica je prilagođena projektnoj/problemskoj nastavi s maksimalno 14 učenika koji su podijeljeni u manje skupine. Učionica je opremljena pametnom pločom, pametnim stolom, pametnim mikroskopom s mogućnošću priključivanja na projektor, 3D printerom te ostalom prikladnom opremom. Unutar učionice uređeno je nekoliko „kutaka” koji slijede logiku rješavanja problemskog zadatka u kojem prvo slijedi faza istraživanja, pa analiziranja, preispitivanja i u konačnici prezentiranja dobivenih rezultata i zaključaka. Za vrijeme posjeta školi imali smo i praktični dio, gdje smo koristili vlastita računala i kreirali video po želji koji smo „postavili na online zid”.

 • Posjet osnovnoj školi Boa Agua u Quinta do Conde 

Prof. Christine Reyntjens iz Osnovne škole Boa Aqua predstavila nam je „Inovativni edukacijski projekt” koji je portugalsko Ministarstvo obrazovanja odobrilo toj školi.       Škola je provodila  eksperimentalni program aktivnog učenja i savladavanje nastavnih sadržaja primjenom aktivnih metoda učenja u manjim grupama učenika. Suradnju s      roditeljima podigla je na bitno višu razinu. Bili su jedina škola koja provodi nastavu na ovaj način u okruženju, pa su maksimalno uključili roditelje kako bi oni bili upoznati zašto i kako se provodi ovakva nastava. Škola je analizirala rezultate i davala prijedloge načina i vremena      potrebnog za ostvarenje željenih ishoda.  Dobiveni rezultati pokazali su da učenici puno      bolje prihvaćaju ovakav način rada, razina trajnog usvajanja znanja je puno veća, no             ovakav način rada iziskuje dulje vrijeme rada pa je potrebno prilagoditi satnicu tome.

Za vrijeme posjeta školi imali smo praktični dio gdje smo koristili vlastite mobitele (na koje smo prethodno instalirali odgovarajući online alat) za rješavanje online kviza i         glasanje o nekoj temi.

 

Četvrti dan, 10.10.2019.

 • Predavanje: Rad s alatom  “Active Inspire” u učionici , prof Vitor Costa
 • Radionica “ Strategije aktivnog učenja-unaprjeđenje digitalnih kompetencija”, prof. Ana Maria Nobrega, CFAE Ordem de Santiago
 • Turistički posjet Lisabonu
 • Zajednička večera

 

Peti dan, 11.10.2019.

 • Radionica: Aktivne metode učenja, prof. Carlos Cunha, Vojna škola
 • Sinteza naučenog
 • Iznošenje dojmova sudionika o edukaciji i planovi za primjenu naučenog

Edukacija je bila vrlo dobro organizirana i izuzetno korisna. Upoznali smo se s primjerima dobre prakse, a na brojnom radionicama naučili kako na podržavajući način koristiti brojne online alate (Kahoot, Bitaeble, Mentimeter, Quiver, Socrative itd.) za poticanje aktivnog učenja. Dodana vrijednost edukacije je i razmjena iskustava među sudionicima edukacije i iskustava dobre prakse iz pojedinih zemalja. 


Gorana Perišić Kranjčec


02.jpg 03.jpg 04.jpg

Anketa

Sviđa li ti se novi izgled stranice naše škole?