Naslovna Vijesti Galerija Kontakt

Posjet Memorijalnom centru ,,Faust Vrančić“

19.11.2012
 

Industrijsko-obrtnička škola Šibenik je povodom novo otvorenog Memorijalnog centra ,,Faust Vrančić“ na otoku Prviću organizirala stručnu ekskurziju. Učenici prvih i drugih razreda su zajedno sa svojim nastavnicama Marijom Jozić-Mihaljević i Sanjom Menđušić te voditeljicom projekta Lindom Plenča Buva, posjetili Prvić Luku u ponedjeljak 22. listopada 2012. godine.


Od ranih jutarnjih sati, 50 učenika i 3 nastavnice, brodom Tijat su krenuli prema otoku Prviću i za nepunih sat vremena uplovili u Prvić Luku. Čim su pristali na rivi ispred Memorijalnog centra, učenicima je održana kratka prezentacija o otoku Prviću; njegovu podrijetlu i broju stanovnika, arheološkim nalazima, crkvenim objektima i samostanu sv. Marije od Milosti, o tome kako od milja, otok dobiva nadimak Zlatni prag pa sve do početka razvoja turizma. Nakon toga krenulo se u razgledavanje Memorijalnog centa ,,Faust Vrančić“ koje je bilo popraćeno voditeljicom Ivanom Skočić. Tu su učenici bili svjedoci mnogih Vrančićevih izuma koji su u potpunosti bili zastupljeni u njegovoj knjizi ,,Machinae novae“ (Novi strojevi), a sada predočeni u umanjenom obliku i tako izloženi.

 Osim što je većina izuma bila izložena i prezentirana , također su mnogo pripomogle moderne inovacije, poput ,,touch screena“ pred kojima su se učenici uglavnom zaustavljali jer su mogli izvršiti pregled svih izuma, ali i sami se uz pomoć izumskih igrica okušati i prepustiti ondašnjem svijetu.

Od velikih izložbenih predmeta učenici su mogli vidjeti poznati Homo volans (lat. leteći čovjek), tj. padobranac, most u kombinaciji drveta i kamena kojim su učenici osobno prošetali i jednu od izvedbi mlinova na ručni pogon.

Na kraju obilaska učenici su pogledali film o životu Fausta Vrančića i bili iznenađeni brojnim doniranim knjigama od strane dr. Lučeva. Među knjigama ističu se stari primjerci Vrančićevih rukopisa, jedan od rijetkih primjeraka knjige ,,Machinae novae“ gdje se donosi i crtež šibenske Katedrale koju on naziva ,,ukrasom svoje domovine“, ,,Rječnik pet najplemenitijih jezika Europe“ (latinski, talijanski, njemački, hrvatski/dalmatinski/ i mađarski), kao i rječnik Ivana Belostenca ,,Gazophylacium“.

 Učenici su bili oduševljeni ovakvom stručnom ekskurzijom, a uzimajući u obzir njihovu zainteresiranost, vjerujemo da će se i u narednim generacijama pa i godinama koje slijede, izleti opet ponoviti. Nakon zahvale cijeloj postavi Memorijalnog centra ,,Faust Vrančić“ i vjere u ponovno viđenje iduće godine, napustili smo otok Prvić i istim brodom sretno se vratili u Šibenik.

Linda Plenča Buva, prof.Stranica: 12 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 

Anketa

Sviđa li ti se novi izgled stranice naše škole?