Naslovna Vijesti Galerija Kontakt

„ODGOVORNO S ENERGIJOM, ODGOVORNO S OKOLIŠEM“

17.02.2015
 
Glavna slika

Šibensko-kninska županija je 17.02.2014. godine donijela Program edukacijskih aktivnosti za građane Šibensko-kninske županije „Odgovorno s energijom, odgovorno s okolišem“ po prijedlogu tima za energetsku efikasnost. Program je financiran iz proračuna Šibensko-kninske županije te uz potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Program će se odvijati tijekom 2014. i 2015.godine.


Energetska učinkovitost u neposrednoj potrošnji prepozanata je u Šibensko-kninskoj županiji kao tema od iznimne važnosti i temelj energetski održivog razvoja. Iskustva u provođenju mjera energetske učinkovitosti potvrđuju da je edukacija građana, a naročito djece i mladeži školske dobi, ključna u stvaranju svijesti o odgovornom ponašanju spram našeg okoliša te razvijanju cjeloživotnih navika održivog korištenja energenata.

 

Šibensko-kninska županija nema direktan utjecaj na školski kurikulum Republike Hrvatske, ali kao jedinica regionalne samouprave ima izvanrednu suradnju s djelatnicima školskih ustanova na svim razinama. Planirajući i provodeći zajedničke edukacijske aktivnosti koje promiču energetsku učinkovitost, Županija daje svoj doprinos u stvaranju zajednice odgovornih pojedinaca.

 

Ciljevi programa „Odgovorno s energijom, odgovorno s okolišem“ su slijedeći:

  • podizanje svijesti učenika osnovnih i srednjih škola o utjecaju ponašanja na okoliš,
  • stvaranje zajednice pojedinaca odgovornih prema okolišu,
  • educiranje o primjeni novih tehnologija primjenjivih u povećanju energetske učinkovitosti,
  • smanjenje korištenja fosilnih goriva promjenama navika sudionika u prometu, a time i zaštita okoliša kroz smanjenje CO2,
  • doprinos Šibensko-kninske županije ispunjenju ciljeva 20-20-20 na nacionalnoj razini,
  • poticanje korištenja energetskih sustava obnovljivih izvora energije,
  • promocija i popularizacija obnovljivih izvora energije,
  • edukacija građana o zakonskim propisima i njihovim pravima i obvezama u području energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije,
  • edukacija građana o mogućnosti ostvarivanja sufinanciranja u području energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije i
  • ekonomski učinci kod građana Šibensko-kninske županije korištenjem obnovljivih izvora energije i primjenom mjera kojima se povećava energetska učinkovitost.

 

Jedna od aktivnosti predviđena programom je i izrada modela solarnih pločastih kolektora, njihovo spajanje u jednostavan solarni sustav i prezentacija njihove efikasnosti.

U ovoj aktivnosti (teorijski i praktični dio) sudjelovat će nastavnici i učenici svih osnovnih škola Šibensko-kninske županije te nastavnici i učenici Industrijsko-obrtničke škole i Strukovne škole iz Šibenika.

 


Anketa

Sviđa li ti se novi izgled stranice naše škole?