Naslovna Vijesti Galerija Kontakt Virtualna šetnja školom

STUDIJSKO PUTOVANJE NASTAVNIKA U FINSKU

18.10.2022
Helsinki i Espoo, Finska, 3.-7.listopada 2022.
Glavna slika

U sklopu projekta ARS MECHANICA za nove kompetencije šest nastavnika iz Industrijsko-obrtničke škole Šibenik, 5 iz Tehničke škole Šibenik, te 4 iz Srednje škole Metković boravilo je od 3. do 7. listopada u Finskoj, u posjetu strukovnom centru Omnia.


Omnia je veliki strukovni centar koji obrazuje srednjoškolce i odrasle polaznike u nizu različitih strukovnih zanimanja. Sjedište centra je u mjestu Espoo blizu Helsinkija.

Prvi dan domaćini su održali prezentaciju o finskom obrazovnom sustavu, s naglaskom na strukovno obrazovanje, a ostale dane nastavnici su proveli u odjelima centra Omnia u Espoou, Leppävaari i i Kirkoonummiju,  u kojima se obrazuju kadrovi u tehničkim strukovnim zanimanjima.

Na aktivnosti praćenja rada nastavnici su boravili u radionicama za obradu metala, obradu drva, elektrotehniku, strojarske instalacije, automatizaciju, brodogradnju te građevinu. Prisustvovali su i teoretskoj nastavi računalstva i tehničkog crtanja te engleskog jezika, a upoznali su se i sa sustavom potpore učenicima s posebnim potrebama. Nastavnici su posjetili  gradilište na kojemu učenici centra, uz pomoć mentora, grade kuće za prodaju te ugrađuju sve potrebne instalacije.

Tijekom studijskog posjeta centru Omnia načelno je dogovorena buduća suradnja na obostranoj mobilnosti učenika i nastavnika u sklopu projekata Erasmus+.


02.jpeg 03.jpeg 04.jpeg