Naslovna Vijesti Galerija Kontakt Virtualna šetnja školom


Tehnički crtači 2021/2022

Alati za 3D ispis i modeliranje

Alati za 3D ispis i modeliranje


INKSCAPE 0.92.4

Vektorski dizajn za početnike i napredne• Upravo je nevjerojatno koliko funkcionalan i praktičan može biti program čija je distribucija manja od 100MB; posve besplatan, još nije dosegnuo ni verziju 1.0 i postoji za četiri različita operacijska sustava (FreeBSD, Linux, Windowsi, MacOS) i dvije procesorske platforme (IA.32 i x64) Radi se o vektorskom programu za crtanje i tehničko crtanje. Glavna namjena je izrada ilustracija, dijagrama, grafikona, logotipa, posjetnica i sličnoga, ali mogući su i vrlo kompleksni crteži i 2D ilustracije, kao i tehnički crteži za one koji ne žele učiti korištenje nekog od moćnijih, ali i komercijalnijih i složenijih programa te namjene.

• Osnovni problem za nas koji se počinjemo baviti 3D ispisom, a bez prethodnog iskustva u CAD programima, jest što nas većina smatra da nam je prijeko potreban 3D CAD program, a to počesto uopće nije tako. Dapače, pripremu za izradu kasnijeg 3D objekta često je lakše napraviti u programima za 2D vektorsku grafiku, posebice ako se radi o plošnim objektima, bilo za 3D ispis ili za CNC rezanje ploča.


Tip Program za vektorsko crtanje
Platforme FreeBSD, Linux, Windowsi, MacOS...
Veličina distribucije oko 90 MB

• Adresa www.inkscape.org

TinkerCAD

Vrtićko sučelje i ogromna zajednica i mogućnosti• TinkerCAD je Autodeskova web-aplikacija (dakle, nije potrebno ništa instalirati i skidati na vlastito računalo) koja na prvu izgleda nevjerojatno "neozbiljno" i prije kao neki dječji program za crtanje i kreiranje jednostavnih 3D likova, nego upotrebljivi CAD program. Taj dojam dodatno pojačava šareni logotip aplikacije i osnovno sučelje koje se čini posve prazno i gotovo bez ikakvih funkcija za 3D modeliranje bilo čega izuzev osnovnih oblika koji se nalaze u lijevom uspravnom prozoru unutar aplikacije.

• No, mane je ovome programu gotovo nemoguće naći. Da stvari budu još bolje, svaki svoj dizajn moguće je definirati kao privatni ili javni, pa u potonjem slučaju ide u javni repozitorij, odakle ga i drugi korisnici mogu koristiti za svoje potrebe. Također, kao i za druge popularne programe 2D i 3D modeliranje, YouTube je prepun tutorijala za TinkerCAD, i to od onih koji pokrivaju osnove, neke njegove specifičnosti i tipkovničke kratice, pa sve do naprednih vodiča za izradu vrlo složenih likova i objekata.


Tip 3D modeliranje
Platforme Web-preglednik
Veličina distribucije -

• Adresa www.tinkercad.com

Autodesk 123D Design 2.2.14

Korak do prave stvari• Imamo dvije vijesti - dobru i lošu. Dobra je da je 123D Design pose besplatan, iznimno jednostavan za korištenje, a moćan i omiljen među korisnicima. Loša je da je Autodesk napustio njegov razvoj. Očito iz marketinških razlog, paket je razbijen prije 4 godine i obustavljen je rad na njemu, iako su pojedinačne aplikacije preživjele u istoj ili nekoj drugoj formi. Usprkos tome što je Autodesk digao ruke od njega, i dalje je posve legalno dostupan kao besplatan download s njihovih stranica i raznih softverskih repozitorija na Internetu.

• Radi se o distribuciji od oko 330 MB, koja daje dojam vrlo "ozbiljnog" programa za dizajniranje 3D modela, iako ne tako ozbiljan kao SolidWorks ili Fusion 360. Objektivno gledano, kada ga malo proučite, funkcionalnost Designa, u odnosu na TinkerCAD, tek je nešto malo veća, ali ako vam treba to što on nudi, a ne želite se uhvatiti u koštac s daleko moćnijim Fusionom 360, onda je to "nešto" praktički neizvedivo u TinkerCAD-u.


Tip 3D modeliranje
Platforme Windows 7 i kasniji, OS X 10.7 i kasniji, iOS
Veličina distribucije 330 MB

• Adresa www.autodesk.com

Fusion 360

Teškaš i za sirotinju• Vjerojatno ne postoji područje profesionalne primjene gdje Fusion 360 ne bi mogao naći svoje mjesto, zahvaljujući ogromnom broju ugrađenih funkcija i mogućnosti, a ako mu nešto i nedostaje u osnovnoj konfiguraciji, vjerojatno je dostupno u vidu besplatnih ili komercijalnih dodataka za taj program. Istina je da tako moćan program zahtijeva i dosta vremena za svladavanje, ne samo "svih" već čak i samo osnovnih mogućnosti, ali isto je tako istina da praktički nema alternative

• Premda je riječ o Autodeskovom komercijalnom i vrlo skupom alatu - dostupna je i posve besplatna licenca za osobnu nekomercijalnu upotrebu. Dovoljno je samo registrirati se i skinuti instalacijsku datoteku s Autodeskovih stranica, instalirati je na računalo, i sve radi kao i kod bilo koje druge komercijalne verzije. Dakle, korištenje je vremenski ograničeno na 3 godine probnog korištenja za učenike i godinu dana za privatnu komercijalnu upotrebu, a funkcionalnost nije bilo kako umanjena.


Tip 3D modeliranje
Platforme Windows 7 i kasniji, OS X 10.7 i kasniji, iOS
Veličina distribucije 1,5 GB

Adresa www.autodesk.com/products/fusion-360/free-trial

Cura 4.x

U svakoj verziji sve bolja...• Cura je, za one koji ne znaju, izvrstan, a posve besplatan Ultimakerov slicer , program za pripremu 3D (STL) datoteka u GCode datoteke, koje "razumiju" 3D pisači. Dakle, vaši modeli opisani kao skup trokuta smještenih u trodimenzionalni prostro, moraju se pretvoriti u jednostavne pokrete stepper motora i ekstrudera u X,Y,Z koordinatama pisača kako bi na kraju od njih ispalo nešto u našem konkretnom fizičkom trodimenzionalnom svijetu.

• Iako se čini da tu ne može biti mnogo posla, u praksi to nije nimalo jednostavno, jer se ne mogu svi 3D likovi iz apstraktnog elektroničkog svijeta u računalu prrenijeti u naš stvarni svijet jednako. Jednostavni geometrijski oblici (cilindri, kvadrati, stošci, piramide, itd.) dušu bi dali za to, ali drugi, složeniji, posebno oni koji nemaju orijentabilnost, baš i nisu. To se rješava podupiračkim (support) strukturama, koje jamče da se oblik tijekom ispisa neće prevrnuti i deformirati, ali osim toga, tu su i brojne druge postavke ispisa koje "glupi" 3D pisač ne može sam za sebe postaviti i pogoditi iz samog oblika koji mu šaljemo na ispis.


Tip Slicer
Platforme Windows 64-bit, Mac OS 64-bit, Linux 64-bit
Veličina distribucije 125 MB

Adresa ultimaker.com/software/ultimaker-cura


Copyright©2022 Tiziana Lučić