Naslovna Vijesti Galerija Kontakt Virtualna šetnja školom

Radno vrijeme knjižnice: od 07:50 do 13:20 svakog radnog dana

E-mail knjižnice: ljubica.erceg@ioss.hr

Mala povijest knjižnice Industrijsko-obrtnička škole

Škola je osnovana Aktom o osnivanju, 27.listopada 1991. Školska knjižnica škole započinje s radom 1994. Prostorija knjižnice je bila zajednička za dvije škole Industrijsku i Tehničku, a radila je jedna djelatnica za obje škole. Tako je bilo od 1994.g. do 2005.g.

Godine 2005.g. Industrijsko-obrtnička škola dobiva pravo na svog samostalnog knjižničara, pa iz nastave ( u istoj školi ) na rad u knjižnicu prelazi Slavica Vlahov, profesorica hrvatskog jezika i književnosti.


Nakon završetka gradnje novog školskog objekta, u listopadu 2011.g. povećava se prostor školske knjižnice, u kojem zajedno počinju djelovati knjižnice triju škola, od kojih svaka ima svoj fond knjiga i svoju knjižničarku.


O školskoj knjižnici

Knjižnica ili biblioteka je mjesto gdje se posuđuju knjige. Vrste knjižnica su pučke ili gradske knjižnice ( kao npr. Gradska knjižnica „Juraj Šižgorić“ Šibenik, Pučka knjižnica i čitaonica Vodice i druge ), specijalizirane ( sveučilišne, samostanske i slične knjižnice ) i školske knjižnice.

Školske knjižnice su posebna vrsta knjižnica, vezane isključivo uz osnovne i srednje škole.U školskoj knjižnici se uglavnom čuvaju i posuđuju knjige s popisa lektire, ali i dio stručnih priručnika i udžbenika koji su potrebni za rad u nastavi određene škole (fond knjiga).

Fond knjiga

Fond knjiga je službeni naziv za sve knjige koje školska knjižnica posjeduje ( lektirne naslove, priručnike, udžbenike, rječnike, enciklopedije i dr.). Većina knjiga se nabavlja kupnjom, a manji dio su donacije. Donacije su knjige darovane školi. Svaka knjižnica ima službenu inventarnu knjigu u kojoj se upisuju podatci za svaku knjigu koja je nabavljena.

Prema inventarnoj knjizi Industrijsko-obrtnička škola ima fond od 2300 knjiga, od čega je najviše lektira, koje su uglavnom izdaju učenicima. Te knjige su složene na police u prostoru knjižnice. Manji broj knjiga pripada stručnoj literaturi i nalaze se zatvorene u staklenim ormarima, gdje se mogu razgledati. Izdaju se na traženje zanteresiranih osoba. Dio tih knjiga se daje na posudbu kući, ali postoje i knjige koje se isključivo mogu čitati u knjižnici.