Naslovna Vijesti Galerija Kontakt Virtualna šetnja školom

ARS MECHANICA za nove kompetencije

1.10.2020
INDUSTRIJSKO-OBRTNIČKA ŠKOLA ŠIBENIK, 2020.godina
Glavna slika

CILJ PROJEKTA 

Osnažiti stručna znanja, vještine i kompetencije učenika i odraslih polaznika regionalnog centra kompetentnosti u (pod) sektoru strojarstva putem uspostave kadrovskih i programskih uvjeta, te povećati interes za visokokvalitetnim strukovnim obrazovanjem putem promocije aktivnosti Centra i suradnje s ključnim dionicima, a što će u konačnici pridonijeti potrebama tržišta rada i gospodarskom razvoju

 

AKTIVNOSTI PROJEKTA:

 • Uspostava organizacije rada i razvoja RCK;
 • Razvoj i/ili unaprjeđenje te provedba programa redovitog strukovnog obrazovanja, formalnih i neformalnih programa za obrazovanje odraslih u RCK;
 • Jačanje kompetencija odgojno obrazovnih radnika i mentora kod poslodavaca za provedbu programa redovitog strukovnog obrazovanja, formalnih i neformalnih programa za obrazovanje odraslih;
 • Promocija strukovnih zanimanja i rada RCK;

 

STATUS I TRAJANJE:

U provedbi. Trajanje projekta je 44 mjeseca (od 01. siječnja 2020. do 01. rujna 2023.)

 

VRIJEDNOST PROJEKTA: 30.689.898,49 kn

 

ULOGA INDUSTRIJSKO-OBRTNIČKE ŠKOLE:

Nositelj

 

PARTNERI NA PROJEKTU:

Šibensko-kninska županija, Srednja škola Metković, Tehnička škola Šibenik, OK ŠKŽ, FSB Zagreb, FER Zagreb, Impol TLM d.o.o., Ivanal d.o.o., Klima elektro Šupe, Elektrolux d.o.o., ZM-Vikom, Capax d.o.o., Gambi d.o.o., Auto Centar Šibenik d.o.o.

 

PROGRAM / IZVOR FINANCIRANJA:

OPLJP/Europski socijalni fond

WEB stranica: RCK ARS MECHANICA

FACEBOOK: Facebook ARS MECHANICA

RADIONICE ZA SAMOZAPOŠLJAVANJE

9.03.2023
Šibenik, ožujak 2023.

U veljači su u RCK-u održane tri radionice za samozapošljavanje koje su pratili učenici završnih razreda Industrijsko-obrtničke škole Šibenik i nezaposlene osobe.

Na radionicama polaznici su se upoznali kako izraditi poslovni plan i započeti svoj posao uz korištenje HZZ mjere samozapošljavanja.

Teme radionice bile su:

 • HZZ mjera samozapošljavanja
 • Osnovne specifičnosti i razlike između obrta, j.d.o.o. i d.o.o.
 • Otvaranje obrta, specifičnosti paušalnog obrta
 • Kako izraditi poslovni plan za svoju poslovnu ideju za HZZ mjeru samozapošljavanja

STRUČNA USAVRŠAVANJA NASTAVNIKA IZ PODRUČJA HIDRAULIKE I PNEUMATIKE

9.03.2023
Šibenik, ožujak 2023.

Nastavnici iz partenrskih škola i i drugih škola s kojima RCK surađuje sudjeluju na stručnim usavršavanjima iz područja hidraulike i pneumatike.

Stručna usavršavanja održavaju se u Tehničkoj školi Ruđera Boškovića u Zagrebu na suvremenoj opremi – edukacijskim panelima za hidrauliku i pneumatiku.

Osim teorijskog dijela, nastavnici praktično rješavaju različite zadatke s primjerima iz prakse iz slijedećih tema:

 • Osnove pneumatike
 • Osnove elektropneumatike
 • Osnove hidraulike
 • Hidraulika s elementima brodske hidraulike
 • Održavanje, dijagnostika i otklanjanje kvarova pneumatskih i elektropneumatskih sustava

Na ovaj način nastavnici se pripremaju za neposredan rad s učenicima i realizaciju učenja temeljenog na radu.

KONFERENCIJA „SVJETLA BUDUĆNOST“

9.03.2023
Šibenik, ožujak 2023.

Četiri nastavnika iz škola partnera sudjelovali su na 4.konferenciji o novim tehnologijama, robotizaciji i automatizaciji u industriji i zgradarstvu Hrvatska 4.0 i 8. konferenciji o energetski učinkovitoj rasvjeti, pametnim domovima, zgradama i gradovima. Nastavnici su se upoznali sa suvremenim rješenjima i proizvodima za pametne gradove i zelenu javnu infrastrukturu, zanimljivim rješenjima za ispitivanje visokih objekata bespilotnim letjelicama i njihovoj primjeni kod pošumljavanja, korištenjem robota u skladištima i za rad na poljima kukuruza te utjecajem kućanstava u energetskim sustavima budućnosti. Također su saznali da tim Fakulteta strojarstva i brodogradnje iz Zagreba radi na svjetskom projektu – gradnji Opservatorija ‘Vera Rubin’ u Čileu koji će otkriti tajne svemira.

MEĐUŽUPANIJSKO NATJECANJE UČENIKA U DISCIPLINI KUĆNE INSTALACIJE

9.03.2023
Šibenik, 9. ožujka 2023.
Glavna slika

U Industrijsko-obrtničkoj školi Šibenik, Regionalnom centru kompetentnosti ARS MECHANICA održano je jedno od četiri međužupanijska natjecanja učenika u disciplini Kućne instalacije.


Više

MEĐUŽUPANIJSKI STRUČNI SKUP NASTAVNIKA

9.03.2023
Šibenik, 09. ožujka 2023.
Glavna slika

U industrijsko-obrtničkoj školi Šibenik, Regionalnom centru kompetentnosti ARS MECHANICA, održao se međužupanijski stručni skup nastavnika iz sektora strojarstvo, brodogradnja i metalurgija.

Cilj skupa bio je upozanti nastavnike iz drugih strukovnih škola što RCK ARS MECHANICA pruža i što će pružati nakon projekata financiranih iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Europskog socijalnog fonda.

Projektna koordinatorica Mirjana Škugor, upoznala je kolege s radionicama koje su trenutno u izgradnji, sa specifikacijama opreme koja je nabavljena ili je u tijeku njihova nabava, s novim zanimanjima koji se izrađuju, izrađenim izbornim modulima za redovno obrazovanje, neformalnim programima za obrazovanje i osposobljavanje odraslih, izrađenim digitalnim nastavnim materijalima, s dokumentima za osiguravanje kvalitete i provođenje profesionalnog usmjeravanja, primjerima dobre prakse iz europskih centara, s temema edukacija koje su prošli nastavnici.

Prezentirala je i buduće planove za rad i razvoj RCK.

Svi prisutni nastavnici pozvani su na suradnju i korištenje resursa RCK kako bi unaprijedili svoju strukovnu nastavu.


Više

MEĐUŽUPANIJSKI STRUČNI SKUP NASTAVNIKA

27.02.2023
Metković, 27. veljače 2023.
Glavna slika

U Srednjoj školi Metković održao se tradicionalni međužupanijski skup nastavnika iz sektora strojarstvo, brodogradnja i metalurgija.

Nastavnici su još jednom imali prigodu međusobno razmijeniti iskustva i podijeliti nova saznanja iz struke.

Teme skupa bile su:

 • Održavanje vjetroelektrana
 • Novi izborni moduli i nastavni materijali
 • Obrada podataka u Industriji 4.0.
 • Aktivni sustavi sigurnosti u modernim vozilima
 • Matematika u fotografiji

Na kraju skupa u okviru okruglog stola, nastavnici su razgovrali o proširenju suradnje srednjih strukovnih škola u regiji i novim idejama za razvoj strukovnog obrazovanja.

Održavanje skupa financiran je iz Europskog socijalnog fonda kroz projekt “ARS MECHANICA za nove kompetencije”.


Više

STRUČNO USAVRŠAVANJE NASTAVNIKA U TVRTKI HARREITHER GmbH

25.11.2022
Gaflenz, Austrija – 7. – 11. studenog 2022.
Glavna slika

Devet nastavnika iz Industrijsko-obrtničke škole Šibenik, Tehničke škole Šibenik i Srednje škole Metković sudjelovali su na stručnom usavršavanju u tvrtki Harreither GmbH.


Više

STUDIJSKO PUTOVANJE NASTAVNIKA U FINSKU

18.10.2022
Helsinki i Espoo, Finska, 3.-7.listopada 2022.
Glavna slika

U sklopu projekta ARS MECHANICA za nove kompetencije šest nastavnika iz Industrijsko-obrtničke škole Šibenik, 5 iz Tehničke škole Šibenik, te 4 iz Srednje škole Metković boravilo je od 3. do 7. listopada u Finskoj, u posjetu strukovnom centru Omnia.


Više

STRUČNO USAVRŠAVANJE – PORAVAK AUTOLIMOVA BEZ LAKIRANJA

25.06.2022
20.5 – 9.6.2022.
Glavna slika

Šest nastavnika i četiri mentora kod poslodavaca uspješno su završili stručno usavršavanje za popravak autolimova bez lakiranja.

Radi se o novoj tehnici popravka oštećenja na autolimovima (PDR - Paintless dent repair) koja znatno skraćuje vrijeme trajanja popravka jer tehnika ne zahtjeva kitanje, brušenje i lakiranje nakon ispravljanja autolimova.

Nastavnici su kroz 55 sati stekli praktična znanja i vještine koristeći nove setove specijaliziranog alata. Nakon stručnog usavršavanja nastavnici će izraditi izborni predmet „Poravak autolimova bez lakiranja“ za učenike koji se obrazuju za zanimanje autolimar, kao i program za osposobljavanje odraslih (mikrokvalifikaciju). Također će pripremiti i nastavni materijal.

Stručno usavršavanja za četiri mentora kod poslodavaca (tri iz Metkovića i jedan iz Šibenika)  trajalo je 90 sati. Mladi meštri su, uz nadzor edukatora Marina Benjka iz tvrtke Autodent, svoje praktične vještine digli na viši nivo što će prenijeti u svoje tvrtke kao i učenicima koji kod njih pohađaju praktičnu nastavu.


Više