Naslovna Vijesti Galerija Kontakt Virtualna šetnja školom

Povijest Industrijsko – obrtničke škole


Povijest osnovnoškolskog obrazovanja se, s prekidima, može pratiti od sredine 19. st. Srednje škole su se počele osnivati tek u 20.st.
Razvoj srednjih škola se može pratiti, preko službene dokumentacije, od kraja Drugog svjetskog rata. Redovna nastava u srednjim škola, u Šibeniku, je započela 23.prosinca 1944.g. Od tada pa do 1977.g. godine postojale su različite srednje škole: gimnazija, ekonomska, medicinska i druge. Od strukovnih škola najpoznatiji su bile: ŠUP ( Škola učenika u privredi) i MMŠC (Metalurško metalni školski centar ).
Godine 1976./1977. izdane su završne svjedodžbe za te škole, a već na jesen 1977./1978. počinje raditi COIUO (Centar za odgoj i usmjereno obrazovanje). Školovalo se po tzv. prvom i drugom stupnju. Prvi ili pripremni stupanj se odnosio na prva dva razreda, a drugi ili završni stupanj se odnosio na treći i četvrti razred. Sva usmjerenja su bila četverogodišnja.
Takva je situacija potrajala do 1991. kad se donosi odluka o prestanku rada Centra za odgoj i usmjereno obrazovanje Šibenik. U službenom rješenju, u prvom stavku se navodi: „Radi prestanka potrebe rada osnivanjem novih zasebnih srednjih škola, Centar za odgoj i usmjereno obrazovanje Šibenik postupno prestaje s radom u školskoj godini 1991./1992., odnosno kad se završi postupak osnivanja Elektrotehničke i strojarskotehničke škole, Industrijsko-obrtničke škole, Medicinske škole, Turističko-ugostiteljske škole, Ekonomsko-upravne i trgovačke škole, Gimnazije, Škole za promet i obrtnička zanimanja i Srednje glazbene škole Ivana Lukačića.“
Isti dan, kad je donesena odluka da COUO prestaje s radom donesena je i odluka o osnivanju Industrijsko-obrtničke škole. Bilo je to 27.listopada 1991. U Rješenju o osnivanju navodi se da će Industrijsko-obrtnička škola obrazovati učenike i odrasle građane po nastavnim planovima i programima za:
  • Strojarstvo: obrađivač odvajanjem čestica, industrijski mehaničar, mehaničar toplinskih postrojenja, vodo i plino instalater, tokar, glodač, strojobravar,instalater vodovodnih uređaja, automehaničar, bravar, autolimar
  • Elektrotehnika: elektro instalater, elektroničar-mehaničar, elektro-mehaničar, proizvodnja i održavanje električnih strojeva i uređaja elektro-energetika.
Tijekom 1992.g sva dokumentacija se postepeno mijenja, a godine 1993. školu završavaju zadnji maturanti koji su dovršili svoje školovanje prema starim programa (npr. automehaničar koji su se školovali četiri godine). Od 1994. maturanti dobivaju svjedodžbe sa oznakama Industrijsko-obrtnička škole Šibenik.
Od osnutka 1991.g. do današnjih dana, u Industrijsko-obrtničkoj školi obrazuju se učenici za niz strojarskih i elektrotehničkih zanimanja za potrebe obrtništva i industrije u trogodišnjem trajanju.
Školska zgrada u kojoj se održava nastava, koristi se u zajednici s Tehničkom školom sve do 2011.g. kada se u novu, rekonstruiranu i dograđenu školu, useljava još i Srednja strukovna škola.
Kurikulum za zanimanje brodski električar izradila je Industrijsko-obrtnička škola i nakon svih procedura i provjera izdana je dozvola za eksperimentalno izvođenje programa u školskoj godini 2017./2018. Osuvremenjivanje školskih kurikuluma učinjeno je i školske godine 2013./2014. kada je započeto školovanje za zanimanje automehatroničar.
Škola nekad Škola nekad
Škola nekad

Škola sada Škola sada
Škola danas