Naslovna Vijesti Galerija Kontakt Virtualna šetnja školom

PROJEKT "NOVE VJEŠTINE ZA NOVE MOGUĆNOSTI 2" - stručno usavršavanje

2.12.2019
Gaflenz, Austrija (prof. Natalija Paić)
Glavna slika

U okviru projekta "Nove vještine na zove mogućnosti 2" programa Erasmus+ bila sam na stručnom usavršavanju u austrijskom Gaflenzu, gdje sam provela pet nadasve produktivnih i inspirativnih dana.


Gaflenz je gradić (oko 2000 stanovnika) u gornjoj Austriji u kojem vrlo uspješno posluje tvrtka Harreither koja nudi europskom tržištu inovativne proizvode za kućnu tehniku grijanja i hlađenja, a koji su rezultat njenog vlastitog istraživačkog rada.

Prva dva dana  provela sam neposredno u tehničkim prostorijama tvrtke, gdje je g. Boris Vuković kao domaćin i moj mentor ispričao povijest nastajanja tvrtke, otkrio  poslovnu ideju tvrtke te načine  poslovanja  te prezentirao neke  od  njihovih proizvoda kao su:
Euroval – patentirani sustav inovativnih ovalnih cijevi koji  zagrijava podove brže i ravnomjernije od ostalih sustava podnog grijanja, u što sam se uvjerila osobno koristeći  termografsku kameru;
Hitherm – sustav koji  zrači ugodnu toplinu u sobe za boravak i spavanje, kupatila, wellness objekte, a idealan je i za hlađenje prostora, već nakon 15 minuta osjeća se potpuna ugodnost;
Klima strop – trenutno najučinkovitiji sustav na tržištu, to su moduli idealni za higijensko hlađenje (nema prašine), tiho hlađenje blagim zračenjem, ekološki prihvatljivo i štedi energiju.

Blagodati koje daju sustavi Hitherm i Klima strop mogla sam osjetiti u prostoru  koji u tvrtki nazivaju „ soba za ugodni boravak“. Bilo da se radi o grijanju ili hlađenju tog prostora, u zagrijanoj prostoriji se osjećaš jednako ugodno kao i u rashlađenoj,  i to na istoj temperaturi zraka  (+25 Celzijevih stupnjeva u mojem slučaju).

Jedan dan  provela sam  u pogonu za proizvodnju ovalnih cijevi, gdje sam mogla  proći sve etape proizvodnje i testiranja ovalnih cijevi, razdjelnika i cijevnih registara, te upoznati rad toplinskih crpki. Idući dan, u praktičnom dijelu programa, okušala sam se u postavljanju cijevnog podnog grijanja, te postavljanju cijevnih registara za površinsko grijanje i hlađenje.

Kako bih upoznala austrijski sustav strukovnog obrazovanja, posjetila sam Tehničku školu u Waidhofenu, koja obrazuje 750 učenika u programima iz područja informatike, mehatronike, elektrotehnike i strojarstva u trajanju od 5 godina za one koje žele upisati fakultet i tako nastaviti svoje obrazovanje, ili od 4 godine za one koji se nakon škole usmjeravaju na tržište rada ili u partnerske tvrtke, odnosno vodeće regionalne tvrtke. Moj je dojam da se velika pažnja posvećuje  pripremi i organizaciji rada, planiranju proizvodnje, upravljanju kvalitetom, proračunu troškova i procjeni ulaganja i slično, što je kod nas u školama takvog tipa svedeno na minimum  Radionice i laboratoriji vrhunski su opremljeni najnovijima tehnologijama.

 Prof. Natalija Paić   


e.jpg 02.jpg 10.jpg 08.jpg 09.jpg 03.jpg 04.jpg 06.jpg 05.jpg